sweet cookies

MIĘKKIE CIASTECZKA Z JABŁKAMI wink

Składniki

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła miękkiego
  • 1 całe jajko
  • 7 g drożdży suchych lub 15 g świeżych
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5–6 łyżek śmietany 12%
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • 3 jabłka

 

KROK 1

Przygotowanie zaczynam od wymieszania mąki z jajkiem, drożdżami, cukrem i cukrem waniliowym. Ja dodałam drożdże suche, te wsypuję prosto do mąki. W przypadku drożdży świeżych najpierw je mieszam w kubeczku z łyżką wody i łyżeczką cukru. O tę łyżkę wody zmniejszam potem ilość śmietany. :) Do składników dodaję masło i śmietanę.

KROK 2

Całość zagniatam.

KROK 3

Jabłka kroję na 16 części lub w inne plasterki.

KROK 4

Ciasto wałkuję dość cienko, dzielę na kwadraty, układam jabłka. Każde posypuję odrobiną cukru i cynamonem. Zlepiam dwa rogi po skosie.

KROK 5

Takie rogaliki układam na blaszce i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę 15 do 20 minut do zezłocenia, czas zależny jest od wielkości rogalików. :) Posypuję cukrem pudrem, smacznego!

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl