CIASTKA ŁAKOTKI
Miękkie masło ucieram z cukrem na puch, potem dodaję żółtka, sok z cytryny, mąkę, proszek i wszystko łączę. Przekładam na folię przezroczystą i chowam do zamrażarki na kilka godzin.
Wyjmuję, dzielę na 4 kawałki, nieużywane chowam do lodówki a jeden delikatnie ogrzewam w dłoniach.
Układam między foliami lub papierem do pieczenia i wałkuję na 3-4 mm.
Wycinam kółka a w środku dziurki. Ja wycinałam foremkami, ale można szklanką i kieliszkiem/nakrętką. Układam na blaszce z papierem do pieczenia i smaruję jajkiem.
Posypuję cukrem i wstawiam do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piekę 8-9 minut aż się zezłocą. Początkowo są miękkie, po chwili robią się stabilne i kruchutkie. Smacznego!